Skip to content

200:e VM starten för Latvala

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC
Jari-Matti Latvala Rally Mexico 2019  Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Rally Argentina,  med start den 24 april, blir start nr 200 för finländaren Jari- Matti Latvala. Jari-Matti föddes 3april 1985 i byn Töysa tillhörande  landskapet Södra Österbotten . Byn har ungefär 3122 invånare och var en  egen kommun fram till år 2013 då man gick samman med Alavo. Latvalas  första tävling var rallysprinten Hiekkas 2001 i en Toyota Corolla 1600 GT. Första rallyt var tillsammans med engelska kartläsaren Harris Steve i engelska Autospares Sutton Auto Factors Dukeries Rally i en Renault Clio RS, samma år Sea King Satges England bytte finländaren kartläsare till  Carl Williamsson, även han engelsman . 2013 fick Jari-Mattis nuvarande kartläsasren Mikka Anttila  göra entrè i högerstolen i Estonian Winter Rally i en Toyota Crolla WRC , en start som slutade med classeger i A6 klassen. Ett samarbete som har hållit i sig sedan dess, med några få undantag under 2004.  2006 började samarbetet med Ford Rally Team i Tour De Corse/Rally de France.  2006 blev Latvala fabriksförare för Fordstallet med Mikka som kartläsare. Ett samarbete som fortsatte ända fram till 2013 då paret bytte till Wolkswagen Motorsport som varade fram till 2016 då Volkswagen drog sig ur WRC. 2017 blev det Toyota stallet som även gjorde sin första säsong i WRC detta år. Totalt har det blivit 31 segrar, 65 pallplatser , 522 sträcksegrar på 199 starter inför Rally Argentina starten 24 april som alltså blir finländaren start nr 200 i VM.  Första segern kom i Uddeholm Swedish Rally 2008 och den senaste i Australien rallyt 2018. Första sträcksegern kom i det Norska VM rallyt 2007 SS5 Opåker, och den senaste i Rally Guanajuato Mexico SS12 El Brinco 1.  Ingen annan förare har gjort så många VM starter som Latvala, Närmast kommer spanjoren Carlos Sainz med 196 och Norrmannen Petter Solberg med 189 starter.

Dela

Läs mer

Sesks på väg mot podiumplats
Lettlands toppförare Märtin Sesks som hittills gjort i succé i...
Solberg och två finländare inför avslutningen
Rally Latvia har under hela rallyt handlat om Solberg mot...
Dubbelt Toyota i topp
Toyota Gazoo WRT förare Kalle Rovanperä nådde ännu en milstolpe...
7 sträcksegrar för Oliver Solberg
Oliver Solberg/Elliot Edmondson inledde Rally Latvia med en sträckseger på...
Märtin Sesks skriver historia i Tet Rally Latvia
Vilken inledning av Tet Rally Latvia första WRC event. Hemma...
Tet Rally Latvia SS2-SS8
Toyotas Kalle Rovanperä leder Tet Rally Latvia med 2,4 sekunder,...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter